Ekologisesta viljelijästä pienyrittäjäksi

Ekologinen ruoka on tänä päivänä kysyttyä, sillä maailmalla tapahtuvat ilmastonmuutokset huolestuttavat ihmisiä aina vain laajenevissa joukoin. Omalta osalta halutaankin osallistua ilmastotalkoisiin esimerkiksi kiinnittämällä huomiota omaan lautaseen. Ekologinen viljely on paitsi pelastavan köyden heitto planeetallemme, se voi olla myös mahdollisuus konkretisoida omaa osaamista lisäansioiksi – tai miksei vaikka ihan täysiaikaiseksi työksi.

Ensimmäiset askeleet yrittäjänä

Yrittäjällä Suomessa on paljon tukielimiä, jotka toimivat apuna yrityksen perustamisen vaiheissa. Esimerkiksi Yrittäjät-liitto tarjoaa aktiivisesti tietoa ja tukea matkalla kohti yrittäjyyttä. Varsinkin pienyrittäjän on alusta asti hyvä tehdä itselleen selväksi, että kaikkea ei tarvitse osata tehdä yksin, vaan on hyödyksi kysyä neuvoa heiltä, jotka ovat käyneet saman prosessin jo läpi.

Ekologisen viljelyn muuttaminen toimivaksi liikeideaksi vaatii selvitystä esimerkiksi hinnoittelun suhteen. Mikä on sopiva hinta tuotteille, ja kuinka suuri kate niillä voi olla? Entä miten toimii ALV? Kuinka yrittäjää verotetaan? Tee itsellesi lista kaikista kysymyksistä, jotka kaipaavat selvitystä, ja ala yksi kerrallaan muuttamaan niitä vastauksiksi. Tämä auttaa sinua pitämään langat käsissä ja fokuksen oikeissa asioissa.

Maksuliikenteen hoitaminen

Jotta sinun aikasi ei kuluisi vääriin asioihin, on tärkeää, että yrityksen arki rullaa vaivatta eteenpäin. Toki vastaan voi tulla aina yllättäviä asioita – se on enemmänkin sääntö kuin poikkeus – mutta huolellisella toimintasuunnitelmalla voidaan luoda vahva pohja. Yksi tärkeä asia on maksuliikenteen järjestäminen. Esimerkiksi Openpos on hyvä ohjelmisto kassanhoitoon, mutta tee rauhassa vertailua ennen päätöksiä.

Hyvä kassajärjestelmä sallii useiden eri maksuvälineiden liittämisen maksamiseen, tekee maksujen vastaanottamisesta helppoa, antaa mahdollisuuden raporttien luomiseen ja on yksinkertainen käyttää. Millaisen liiketilan tarvitset riippuu hieman siitä, millaiset mahdollisuudet sinulla on järjestää ekologinen vihanneskauppasi. Ihanteellista olisi, jos myymälän kassajärjestelmineen saisi perustettua lähelle viljelmääsi, mikä tukisi yrityksesi ekologisuutta pienentämällä logistisia vaikutuksia – ja samalla toki myös kustannuksia.

Tekemällä oppii

Kun aloitat projektin suunnittelua, voi tuntua siltä, että ennen avaamista tehtävän työn määrä hautaa sinut alleen. Älä kuitenkaan anna sen lamauttaa sinua; tuhannet ennen sinua ovat käyneet läpi samat asiat, joten varmasti sinäkin pystyt siihen. Tekemällä oppii, ja virheitä tekemällä niitä oppii karttamaan jatkossa. Ekologisuus on tulevaisuuden sana, ja sitä tukevat yrittäjät ovat tervetulleita joukkoon.